Арсенал трябва да използва Лига Европа за да даде шанс на младите

В четвъртък вечер, в един странен и необичаен час- 22:05, Арсенал ще изиграе дебютира в турнира Лига Европа. Първия мач за „артилеристите“ е домакинство срещу немския Кьолн.

Последния път, в който лондончани играха във втория по сила европейски турнир, Венгер още не бе печелил титла, а младата им надежда Рейс Нелсон още не е бил роден. Годината бе 1997. Арсенал бе отстранен от ПАОК още в първия елиминационен рунд. Тони Адамс, тогавашния капитан на отбора, сравни загубата с отпадането от Рексъм в първия рунд на ФА къп през 1992. „Все пак ако трябва да отпаднеш по добре да е рано, за да можеш да се концентрираш върху другите турнири“-добави още легендарния бранител.

Естествено след това Арсенал спечели два от оставащите три турнира. Венгер постигна първия си дубъл, а това може да се окаже добър урок 20 години по-късно.

В началото на новото си европейско предизвикателство, никой не очаква Арсенал да отпише Лига Европа, но те могат да я използват по ползотворно, давайки шанс на резервните и по-младите си играчи.

Европейската кампания може да се окаже чудесна възможност за изграждане на млади таланти, където те да натрупат игрова практика. Но резултатите не трябва да бъдат от първостепенно значение. Всъщност те могат да се окажат пречка пред по важни усилия.

Футболът еволюира бързо и 20 години след загубата от ПАОК, много неща са се променили. Отборът, който стартира на „Хайбъри“ преди 20 години, беше и този в основата на дубала: Дейвид Сиймън, Лий Диксън, Емануел Пти, Патрик Виера, Марк Овермарс, Денис Беркамп, Иан Райт и други звезди.

Сега, в ерата на многочислените състави, увеличените инвестиции в академиите и нужната да се правят ротации, Венгер може да бъде по гъвкав. И той трябва да е!

Важно е да се отбележи, че последните два шампиона на Англия- Челси и Лестър, се качиха на върха без европейски футбол. „Артилеристи“ трябва да изхвърлят Лига Европа от листа с приоритети, поне в началната фаза на турнира.

Ако резервния отбор успее да излезе от групата, в която са още Кьолн, Бате Борисов и Цървена Звезда, тогава може би ще си струва хвърляне за титлата. Знаем, че победа в турнира дава право на участие в Шампионската Лига. Жозе го направи миналата година.

Но ако Арсенал се цели във Висшата Лига, тогава не трябва да хабят сили тук. Първите сигнали от Венгер са окуражаващи, Петър Чех, Лаказет, Уелбек, Йозил и Рамзи не са в групата за мача. Нелсън може да получи шанс да играе с звезди като Жиру и Уилшър. Французинът дори може да остави извън игра всички титуляри.

Преди 20 години загубата бе отдадена на преумората. Тогавашния помощник треньор обясни, че са търсили, да дадат няколко дни почивка на момчетата, но в онзи етап от сезона това се оказало невъзможно.

Вече е ясно, че връщането в топ 4, ще бъде дяволски трудно за Арсенал. Последното нещо, от което те се нуждаят, са скучните мачове в четвъртък вечер, където да хабят време, сили и енергия. Те трябва да се фокусират само на едно място и това не е Лига Европа.

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *